Så lyckas du med Julskinkan på grillen

Så lyckas du med Julskinkan på grillen

Webers recept på bourbonmarinerad julskinka, som grillas på rotisserie (Roterande spett), har snabbt blivit vår favorit här på Sommarboden!

Kryddblandningen, tillsammans med vätskorna, ger sagolika smaker och gör julskinkan otroligt saftig när den får grillas på låg temperatur under ett par timmar. Tänd grillen på Julaftonsmorgon och du har skinkan klar lagom till julbordet.

Vi äter den helst tillsammans med en bit gott grovbröd och en klick senap. Mer behövs inte!


Recept – Bourbongrillad julskinka

SKINKAN

  • Ca 3 kg rimmad skinka med svål
  • 1,5 dl dijon
  • 1/2 dl bourbon whisky
  • Flingsalt & svartpeppar

RUBBEN

  • 2 dl muscovadosocker
  • 1/2 dl Colemans senapspulver
  • 1/2 tsk fint mortlad kryddnejlika
  • 1 msk mald ingefära

DU BEHÖVER OCKSÅ

  • Hickoryspån
  • Rotisseri
  • Stektermometer

TILLAGNING

Blanda samman ingredienserna till rubben i en skål. Vänd ihop dijon och bour- bon med en riktigt rejäl nypa flingsalt & svartpeppar. Skär bort svålens tjocka yttre, men spara fettkappan. Snitta sedan fettkappan i ett fint rutmönster.

Gör i ordning grillen för rotisserigrillning. Idag är det indirekt grillning som gäller. Vi använder en Weber Q gasolgrill. för att det är väldigt smidigt med en gasolgrill när man jobbar med rotisserie och långtidsgrillning.

Fyll en röklåda eller ett foliepaket med hickoryspån och ställ på grillen. Tänd grillen, lägg locket på och låt den bli riktigt varm. När det ryker rejält från hickoryn ska grillens värme dras ned till svag/medium, runt 125-150 grader.

Trä upp din er fina julskinka på spettet och fäst med krokarna. Pensla skinkan runt om med bourbonsenapen. Strö cirka 1/4 av rubben runt om hela skinkan.

Lägg spettet och skinkan på plats med en dropplåt undertill och stäng grillens lock. Sätt igång rotisseriet. Som sagt, indirekt värme. det vill säga ingen värme direkt under skinkan utan sidobrännarna får göra dagens jobb.

Låt grillens temperatur ligga omkring 125-150 grader hela tiden. Strö över ytterligare 1/4 av rubben var 30:e minut tills den tar slut.

Gissningsvis tar det cirka 3 timmar för en 3 kilos skinka att uppnå 70 grader inner-temperatur. Använd en digital stektermometer för att ha 100% koll på köttet när det börjar närma sig.

Merry BBQ Christmas!