RECEPT: Frederik Zälls bourbonsgrillade julskinka och Weber på besök i Höllviken

RECEPT: Frederik Zälls bourbonsgrillade julskinka och Weber på besök i Höllviken

WEBER PÅ PLATS!

Söndag den 29 november 
Vi har Fredrik från Weber på plats för att prata om julens godaste grilltips.
Lördagen den 12 december
Grillning på innergården. Kom och bli inspirerad kring julgrillning.
Måndag 21 december
Fredrik är på plats igen för att hjälpa dig med julklappar till grillmästaren!

Frederik Zäll delar med sig av ett recept på bourbongrillad julskinka.

FREDERIK ZÄLLS BOURBONGRILLADE JULSKINKA

 

Grilla julskinkan.. Det borde ju bli en riktigt fin tradition. Alla hjälps åt med kryddor, rubbande, penslande och så vidare. På med varma kläder och låt sedan grillen göra jobbet samtidigt som familjen kan ha snöbollskrig och dricka varm choklad eller kanske en het och stark glögg, bara för värmens skull..

Skinkan
Ca 3 kg rimmad skinka med svål
1,5 dl dijon
1⁄2 dl bourbon whisky
Flingsalt & svartpeppar

Rubben
2 dl muscovadosocker
1⁄2 dl Colemans senapspulver.
1⁄2 tsk fint mortlad kryddnejlika
1 msk mald ingefära

Vi BEHÖVER OCKSÅ
Hickoryspån
Rotisseri
Stektermometer

Tillagning
Blanda samman ingredienserna till rubben i en skål. Vänd ihop dijon och bourbon med en riktigt rejäl nypa flingsalt & svartpeppar. Skär bort svålens tjocka yttre, men spara fettkappan. Snitta sedan fettkappan i ett fint rutmönster.

Gör i ordning grillen för rotisserigrillning. Idag är det indirekt grillning som gäller. Jag använder en Weber Q-grill. Dels för att jag har ett rotisseri till just den grillen, men även för att det är riktigt smidigt med gasolgrill när man jobbar med rotisseri och långtidsgrillning.

Fyll en röklåda eller ett foliepaket med hickoryspån och ställ på grillen. Tänd grillen, lägg locket på och låt den bli riktigt varm. När det ryker rejält från hickoryn ska grillens värme dras ned till svag/medium, runt 125-150°C.

Trä upp er fina julskinka på spettet och fäst med krokarna. Pensla skinkan runt om med bourbonsenapen. Strö cirka 1⁄4 av rubben runt om hela skinkan.

Lägg spettet och skinkan på plats med en dropplåt undertill och stäng grillens lock. Sätt igång rotisseriet. Som sagt, indirekt värme, det vill säga ingen värme direkt under skinkan utan sidobrännarna får göra dagens jobb.

Låt grillens temperatur ligga omkring 125-150°C hela tiden. Strö över ytterligare 1⁄4 del av rubben var 30e minut tills den tar slut.

Gissningsvis tar det cirka 3 timmar för en 3 kilos skinka att uppnå 70°C inner- temperatur. Använd en digital stektermometer för att ha 100% koll på köttet när det börjar närma sig.

Merry BBQ Christmas!

Hälsningar
Frederik Zäll

Frederik är en livsnjutare, men även gitarrist i Eskobar, kokboksförfattare, delägare i MoeJoe’s Juicebar.
Hans blogg heter Lyxlagat och finns att hitta på www.alltommat.se

 

Varmt välkommen till Weber World på Sommarboden i Höllviken. Weber world innebär att vi har Webers fulla sortiment med Weber grillar och Weber tillbehör. Se alla Weber produkter.