RECEPT: Frederik Zälls bourbonsgrillade julskinka och Weber på besök i Höllviken
WEBER PÅ PLATS!
Söndag den 29 november
Vi har Fredrik från Weber på plats för att prata om julens godaste grilltips.
Lördagen den 12 december
Grillning på innergården. Kom och bli inspirerad kring julgrillning.
Måndag 21 december
Fredrik är på plats igen för att hjälpa dig med julklappar till grillmästaren!
Frederik Zäll delar med sig av ett recept på bourbongrillad julskinka.
FREDERIK ZÄLLS BOURBONGRILLADE JULSKINKA
Grilla julskinkan.. Det borde ju bli en riktigt fin tradition. Alla hjälps åt med kryddor, rubbande, penslande och så vidare. På med varma kläder och låt sedan grillen göra jobbet samtidigt som familjen kan ha snöbollskrig och dricka varm choklad eller kanske en het och stark glögg, bara för värmens skull..
Skinkan Rubben Vi BEHÖVER OCKSÅ Tillagning Gör i ordning grillen för rotisserigrillning. Idag är det indirekt grillning som gäller. Jag använder en Weber Q-grill. Dels för att jag har ett rotisseri till just den grillen, men även för att det är riktigt smidigt med gasolgrill när man jobbar med rotisseri och långtidsgrillning. Fyll en röklåda eller ett foliepaket med hickoryspån och ställ på grillen. Tänd grillen, lägg locket på och låt den bli riktigt varm. När det ryker rejält från hickoryn ska grillens värme dras ned till svag/medium, runt 125-150°C. Trä upp er fina julskinka på spettet och fäst med krokarna. Pensla skinkan runt om med bourbonsenapen. Strö cirka 1⁄4 av rubben runt om hela skinkan. Lägg spettet och skinkan på plats med en dropplåt undertill och stäng grillens lock. Sätt igång rotisseriet. Som sagt, indirekt värme, det vill säga ingen värme direkt under skinkan utan sidobrännarna får göra dagens jobb. Låt grillens temperatur ligga omkring 125-150°C hela tiden. Strö över ytterligare 1⁄4 del av rubben var 30e minut tills den tar slut. Gissningsvis tar det cirka 3 timmar för en 3 kilos skinka att uppnå 70°C inner- temperatur. Använd en digital stektermometer för att ha 100% koll på köttet när det börjar närma sig. Merry BBQ Christmas! Hälsningar Frederik är en livsnjutare, men även gitarrist i Eskobar, kokboksförfattare, delägare i MoeJoe’s Juicebar.
Varmt välkommen till Weber World på Sommarboden i Höllviken. Weber world innebär att vi har Webers fulla sortiment med Weber grillar och Weber tillbehör. Se alla Weber produkter.
|