Ny loungegrupp – 5 steg till rätt val

Ny loungegrupp – 5 steg till rätt val

Nu när våren är på intågande är vi mer inspirerade än någonsin inför möbleringen av våra uteplatser. Det finns nog ingen bättre plats än en bekväm loungegrupp att spendera härliga vår- och sommardagar på. Loungegrupper finns i många olika varianter, material, storlekar, konstellationer och färger för att passa alla möjliga preferenser och behov. Vi på Sommarboden har skapat en guide för att hjälpa dig hitta rätt loungeset bland alla olika alternativ, som i början kan kännas överväldigande.

UTEPLATSENS STORLEK

Var börjar vi? Såklart: uteplatsens storlek. Loungegruppens storlek bestäms av uteplatsens storlek. Många av våra loungegrupper går att ”bygga själv” låter dig som kund bestämma storleken till stor del. Mittdelar, hörndelar och extra fotpallar går att lägga till för den som önskar många sittplatser, medan du som har en mindre uteplats att inreda kan välja loungesets med färre antal moduler. Därför rekommenderar vi dig att ta ungefärliga mått på din nya loungegrupps tilltänka plats. Det förenklar din research och sållar lite bland de olika alternativ som finns.

LOUNGEGRUPPENS MATERIAL

När måtten är tagna är det dags att tänka på vilket material ditt nya loungeset ska vara tillverkat av. Olika material kräver olika mycket skydd och underhåll. Här listar vi kort vad du ska tänka på vid val av material.

Naturmaterial

Rotting: Möbler i äkta rotting är fantastiskt vackra och skapar en gemytlig atmosfär. Äkta naturrotting tål inte att stå utomhus och exponeras för fukt. Däremot går det bra med rottingmöbler för dig som ska inreda din inglasade balkong eller uterum.

Teak: Teak är ett populärt träslag som passar perfekt för skandinaviskt klimat. Ett tåligt träslag som klarar hög belastning och står emot alla typer av väder. För att behålla den naturligt rödbruna färgen rekommenderas regelbunden inoljning, annars övergår den med tiden i en snyggt grå patina. Utemöbler och loungegrupper i teak känns stabila och robusta.

Konstmaterial

Konstrotting: Utemöbler i konstrotting har varit enormt populära i Sverige sedan flera år. Idag hittar vi utemöbler i konstrotting med en rad olika flätningar och i olika utföranden. Vissa soff- och loungegrupper är tillverkade av konstrotting som är mycket lik äkta rotting. En av våra favoriter för året är soffgruppen Covelo från Brafab. Konstrotting är ett material tillverkat i plast. Detta gör att möbler i konstrotting tåler att stå utomhus i ur och skur på sommarhalvåret.

Aluminium: Loungegrupper i aluminium är både slit- och vädertåliga. Våra loungegrupper i aluminium är pulverlackerade vilket ger en slitstark yta och hindrar från rost. Aluminium är ett lätt material som gör utemöblerna lätta att flytta på. Det härligaste med loungegrupper i aluminium är de finns pulverlackerade i många olika färger – vilket tar oss in på nästa punkt, nämligen val av färg på en nya loungegruppen.

LOUNGEGRUPPENS FÄRGER

Dags att välja färg! När det gäller utemöbler och loungegrupper av materialen konstrotting och aluminium går det att välja bland flera olika färger och nyanser. Föredrar du mörka eller ljusa loungegrupper? Vilka färger ska dynorna vara i? Välj efter tycke och smak! En liten påminnelse: med små barn i familjen kan det vara lättare att komma undan med spill på mörkare dynor.

SKYDDA LOUNGEGRUPPEN

Gemensamt för alla typer loungegrupper är vikten av att skydda dem under vinterhalvåret. Detta är för att de ska hålla sig fina år efter år. Antingen skyddas möblerna under möbelskydd eller i ett torrt utrymme med tak. På Sommarboden hjälper vi dig gärna hitta rätt möbelskydd för din loungegrupp.